Locuitorii din Corjeuţi au adus Parisul acasă

Case ca în Franţa, drumuri ca în Moldova. Este vorba despre satul Corjeuţi, raionul Briceni, de unde aproape 2000 de locuitori sunt plecaţi la muncă în Franţa. Iar după ce s-au stabilit de mai mulţi ani acolo, întorşi acasa corjeuţenii au adus cu ei şi obiceiurile franţuzeşti. Şi-au construit case, iar de curând în localitate a apărut şi un restaurant cu numele “La Paris”, iar în spatele lui a fost înălţat turnul Eifel, relatează tv7.md.

Prima dată corjeuţenii au luat drumul străinătăţii prin ‘96, iar de atunci, cei plecaţi revin periodic acasă, iar banii câştigaţi, îi investesc în agricultură, sau îşi construiesc case. Casele de curând construite, se întrec în frumuseţe şi diversitate. Toate sunt construite în stil occidental, cu garduri din fier sau piatră, înfrumuseţate cu peluze şi flori aduse din Olanda.

Pentru că mulţi vin şi pleacă în Franţa, satul are şi 11 curse, care duc moldovenii în oraşul de pe Sena.

Şi casele cresc ca ciupercile după ploaie, în ultimii ani au fost construite aproape 200 de case, iar 15 ari costă şi 25 de mii de euro.

În localitate se renovează o porţiune de drum, un proiect în colaborare cu Ministerul Transporturilor şi Agenţia de Dezvoltare Nord, însă pentru drumul Central, Consiliul local nu are bani. Practic 70 la sută este deteriorat.

În satul Corjeuţi sunt întregistrate 5 mii de autoturisme. Din cei opt mii de locuitori, două mii lucrează peste hotare. Bărbaţii lucrează în construcţii, femeile îngrijesc de bătrâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *